OpenTele: en open source platform under fælles governance i 4S – muligheder og perspektiver

PrintPrint
Oplægsholder
Navn: 
Morten Kyng
Stilling: 
Professor, dr. scient.,
Firma/organisation: 
SundhedsServices, Alexandra Instituttet og Datalogisk Institut, Aarhus Universitet,
E-mail: 
mkyng@cs.au.dk
Hovedbudskaber
Disse tre budskaber kan deltagerne forvente at få med hjem efter at have hørt indlægget.
1: 
Regioner og kommuner i Danmark arbejder på at udrulle telemedicin og -sundhed fra 2016 og frem
2: 
OpenTele er en open source platform for telemedicin og -sundhed, der er udviklet af regionerne Hovedstaden, Midt og Nord
3: 
4S, Stiftelsen for Softwarebaserede SundhedsServices, faciliterer brug af OpenTele platformen og koordinerer den fremtidige udvikling

Baggrund og motivation

Danmark har i de seneste år gennemført to store demonstrationsprojekter inden for telemedicin: Klinisk Integreret Hjemmemonitorering i Region H og Midt samt TeleCareNord i Region Nord. De to projekter har sammen stået for udviklingen af OpenTele, der er en open source platform for telemedicin og -sundhed. De fem danske regioner ønsker at bruge erfaringerne til – sammen med de danske kommuner – at udrulle telemedicinske behandlingstilbud til danskere med KOL fra 2016 og frem. Et element i denne udrulning er OpenTele platformen, der omfatter open source moduler for opsamling af helbredsdata hos borgeren, for sundhedspersonalets interaktion med data og for transport af data til centrale databaser.

 

Beskrivelse

4S, Stiftelsen for Softwarebaserede SundhedsServices, er oprettet for at facilitere udvikling og brug af open source software til levering af sundhedsservices. 4S har governance til tre samlinger af software:

  • OpenTele platformen for telemedicin og -sundhed
  • Net4Care, en samling af infrastrukturværktøjer, svarende til den danske referencearkitektur
  • KIH-databasen, en national database for opsamling og udstilling af telemedicinske data

4S har servere hvor fra softwaren kan downloades, og hvor der bl.a. findes vejledninger til at komme i gang med at bruge softwaren og planer for den videre udvikling.

Indlægget

Telemedicin og -sundhed er for alvor på vej fra demonstrationsprojekter til daglig drift, i første omgang på KOL området. I dette arbejde spiller især erfaringerne fra TeleCareNord i Region Nord, inklusiv deres brug af OpenTele platformen, en central rolle. Indlægget vil beskrive status og planer for udviklingen af OpenTele platformen, herunder hvilke versioner der er tilgængelige, og hvordan den nye modularkitektur for OpenTele ser ud. Vi vil også komme ind på, hvordan man kan komme i gang med at bruge softwaren, både som privat firma og som offentlig leverandør af telemedicinske eller telesundhedsydelser til borgerne. Desuden vil vi se på den rolle open source spiller og hvordan open source fra 4S kan anvendes som en del af en leverance, der omfatter traditionel closed source. Endelig vil vi fortælle om mulighederne for at komme med i arbejdet med OpenTele i 4S – som firma, region, hospital og kommune samt som sundhedsprofessionel, patient eller borger.